LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse transferă centrele logistice ale Flotei Mării Negre de la Sevastopol, la Novorossiysk

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse transferă centrele logistice ale Flotei Mării Negre de la Sevastopol, la Novorossiysk

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humenyuk a raportat pe 5 iunie că forțele ruse transferă centrele logistice ale Flotei Mării Negre de la Sevastopol, Crimeea ocupată, la Novorossiysk, Krasnodar Krai.

Flota rusă în acțiune. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.20 Oficialii ruși și ucraineni semnalează începutul contraofensivei ucrainene. ISW nu oferă nicio evaluare a acestor semnale în acest moment. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 5 iunie că forțele ucrainene au desfășurat o „ofensivă la scară largă” în cinci sectoare ale frontului din sud-vestul regiunii Donețk pe 4 iunie. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins toate atacurile ucrainene și l-a desemnat pe șeful Statului Major rus al armatei generalului Valery Gerasimov să supravegheze linia frontului din sud-vestul Donețkului. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a remarcat pe 5 iunie că forțele ucrainene „trec la acțiuni ofensive” în unele zone nespecificate ale frontului. Malyar a adăugat că surse rusești răspândesc în mod activ informații despre contraofensiva ucraineană pentru a abate atenția de la pierderile rusești în direcția Bakhmut. Afirmațiile Ministerului Apărării din Rusia conform cărora forțele ruse au respins imediat contraofensivele ucrainene sunt în concordanță cu afirmațiile false ale Rusiei anterioare făcute în timpul contraofensivelor anterioare. Forțele ucrainene obțin probabil câștiguri limitate, în ciuda negărilor rusești. ISW nu va încerca să evalueze în acest moment dacă aceste câștiguri fac sau nu parte din operațiunile contraofensive mai largi. ISW a observat o creștere a activității de luptă în diferite sectoare ale frontului, dar nu va specula cu privire la intenția, greutatea sau concentrarea operațiunilor contraofensive ucrainene. O operațiune de contraofensivă de succes poate dura zile, săptămâni sau chiar luni înainte ca rezultatul ei să devină pe deplin clar, timp în care sursele ruse pot pretinde în mod fals că au învins o astfel de operațiune.

UPDATE 05.50 Forțele ucrainene au făcut avansuri limitate la nord și sud-vest de Bakhmut pe 5 iunie. Malyar a raportat că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive pe frontul de est în zona Bakhmut și au avansat 200 până la 1.600 de metri în direcția Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut), și 100 până la 700 de metri lângă Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) și Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că forțele ucrainene mecanizate au avansat de asemenea de la 300 de metri la un kilometru în direcția Zaliznyanske (13 km nord de Bakhmut) și Bohdanivka (8 km nord-vest de Bakhmut). Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a mulțumit forțelor ucrainene din direcția Bakhmut pentru „înaintare” în zonele lor de responsabilitate pe 5 iunie. Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a susținut că forțele ucrainene au capturat o parte nespecificată a Berkhivka (6 km nord de Bakhmut) și a criticat comanda militară rusă pentru că și-a retras anterior forțele ruse din lacul de acumulare Berkhivksy, pe 12 mai, pentru a-și proteja pozițiile în așezare. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în direcția Soledar (12 km nord-est de Bakhmut), probabil referindu-se la zona mai largă de la nord și nord-est de Bakhmut. Un blogger a susținut că forțele ruse au luptat cu forțele ucrainene lângă Rozdolivka (la 19 km nord-est de Bakhmut). Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene au atacat și poziții rusești într-o locație nespecificată din zona Siversk (31 km nord-est de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au respins un asalt ucrainean lângă Mayorsk (21 km sud-vest de Bakhmut) și la nord de Horlivka (26 km sud de Bakhmut). ISW nu a observat confirmarea vizuală a progreselor ucrainene în Bakhmut asociate cu aceste ofensive limitate pe 5 iunie.

image

UPDATE 05.14 Corpul de voluntari ruși pro-ucrainean (RDK) a susținut că, în prezent continuă să opereze într-o așezare de graniță rusă din regiunea Belgorod începând cu 5 iunie. Imaginile geolocalizate publicate pe 5 iunie arată personalul RDK care operează în Novaya Tavoljanka (o așezare mică la aproximativ 3 km de granița Harkiv-Belgorod Oblast). Legiunea Libertatea Rusiei (LSR), care a efectuat un raid în regiunea Belgorod împreună cu RDK, a publicat imagini care arată că forțele LSR lovesc tancuri și vehicule blindate rusești în apropierea punctului de control Shebekino, la aproximativ 7 km nord-est de Novaya Tavoljanka. Ministerul Rusiei a susținut pe 5 iunie că forțele ruse și Serviciul Rus de Grăniceri au respins două atacuri în apropiere de Novaia Tavoljanka pe 4 iunie, dar nu a răspuns afirmației RDK că personalul RDK încă operează în așezare.

UPDATE 04.49 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a susținut că forțele cecene sunt gata să se apere împotriva raidurilor din regiunea Belgorod, probabil pentru a-și ține forțele din afara luptei în Ucraina. Kadyrov a susținut pe 5 iunie că are 70.000 de militari ceceni care servesc în formațiuni nespecificate din armata rusă, care ar putea apăra împotriva raidurilor în regiunea Belgorod datorită antrenamentului lor extins împotriva terorismului. Kadyrov a declarat în special că, „comandantul șef” rus – ceea ce îl implică pe președintele rus Vladimir Putin – „știe mai bine”, dar că, astfel, Kadyrov a vrut să „amintească” tuturor că unitățile cecene s-ar fi putut ocupa de „teroriștii care au invadat regiunea Belgorod”. Sugestia lui Kadyrov ca forțele cecene să opereze în regiunea Belgorod urmează ordinul lui Putin de a desfășura unități cecene în zonele de-a lungul liniei frontului Donețk pe 31 mai. Schimbarea de retorică a lui Kadyrov spre a sugera că forțele cecene se implică în regiunea Belgorod poate sugera dorința de a-și păstra forțele și de a le feri de la angajarea în luptă în sectoare mai provocatoare ale frontului. ISW a evaluat anterior că, Ramzan Kadyrov părea să-și fi păstrat forțele și că nu a desfășurat forțe importante pentru a participa la operațiuni ofensive la scară largă din vara anului 2022. Kadyrov a susținut anterior pe 26 mai că 7.000 de militari ceceni operează în Ucraina. Dacă afirmațiile lui Kadyrov sunt aproape de exactitate, doar aproximativ 10% din forțele cecene disponibile servesc în Ucraina, dar declarațiile sale sunt imposibil de verificat.

UPDATE 04.26 Flota rusă de la Marea Neagră încearcă să atenueze complicațiile cu sprijinul logistic în Crimeea ocupată prin transferarea resurselor către Rusia continentală. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humenyuk a raportat pe 5 iunie că forțele ruse transferă centrele logistice ale Flotei Mării Negre de la Sevastopol, Crimeea ocupată, la Novorossiysk, Krasnodar Krai. Humenyuk a declarat că forțele ruse mută centrele logistice din cauza problemelor larg răspândite de logistică și furnizare de muniție în Crimeea ocupată. Humenyuk a remarcat că navele amfibii rusești continuă să manevreze în Marea Neagră și să intre în Sevastopol, dar că centrul de greutate general al flotei Mării Negre pare să se deplaseze spre Novorossiysk. Loviturile recente asupra zonelor de concentrare ruse, a centrelor logistice și a activelor de transport din sudul Ucrainei ar putea cauza o anxietate crescută cu privire la securitatea flotei Mării Negre, iar mutarea în Krasnodar Krai reflectă probabil în parte acest fapt.

UPDATE 04.11 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, continuă eforturile de a exacerba divizarea dintre Grupul Wagner și Ministerul Apărării Rusiei. Serviciul de presă al lui Prigojin a publicat pe 4 iunie un videoclip în care apare un luptător Wagner interogând un soldat rus care s-a identificat drept locotenent-colonelul Roman Venevitin al Brigăzii 72 Independente de Infanterie Motorizată (Corpul 3 de armată). Venevitin a recunoscut în fața camerei că a ordonat unității sale să tragă asupra unui vehicul Wagner în timp ce era în stare de ebrietate din cauza propriei „animozități personale” față de gruparea Wagner. Venevitin părea să fi suferit răni faciale în timpul capturării lui de către Wagner. Prigojin a susținut, de asemenea, că personalul Wagner s-a implicat într-o mică încăierare cu personalul Ministerului Rus în Semihirya (15 km sud-est de Bakhmut) pe 17 mai, după ce personalul Ministerului a tras asupra luptătorilor Wagner când a încercat să oprească personalul Ministerului să pună mine în zona din spatele unităților Wagner. După cum a evaluat anterior ISW, Prigojin continuă să injecteze astfel de narațiuni anti-MoD în spațiul informațional rusesc pentru a-și păstra statutul în spațiul informațional după culminarea ofensivei Bakhmut și retragerea grupului Wagner din luptă în Ucraina. Sugestia conform căreia unitățile care operează sub Ministerul Rusiei trag în mod activ asupra unităților Wagner în timp ce sunt în stare de ebrietate întărește argumentul lui Prigojin că Ministerul Rusiei este o forță ineficientă la luptă și oarecum nefastă.

UPDATE 03.38 Bloggeri ruși au răspuns cu îngrijorare la videoclipul locotenent-colonelului Venevitin, indicând că mai multe voci proeminente pro-război devin din ce în ce mai preocupate de ramificațiile diviziunii Wagner-MoD. Un proeminent blogger a cerut ca Venevitin să fie judecat de parchetul militar, ceea ce ar fi o practică normală în astfel de cazuri, dar a remarcat că disputa Wagner-MoD „continuă să fie nesănătoasă”. Un alt blogger care a susținut că a vorbit personal cu comandanții Wagner a acuzat atât unitățile Wagner, cât și unitățile MoD că nu știu pentru ce luptă și că toate încearcă să evidențieze pentru a deveni „eroi”. Fostul ofițer rus și proeminent blogger critic Igor Girkin a remarcat că videoclipul lui Venevitin este un alt pas către „probleme” indiferent de circumstanțele incidentului și că Prigojin provoacă un război deschis între unități aparent de aceeași parte a războiului. Pe măsură ce Prigojin își continuă eforturile de a-și menține relevanța informațională, șaradele sale retorice vor adânci probabil și mai mult dezbinarea dintre Ministerul rus al Apărării și Wagner, împiedicând astfel eficiența generală în luptă a ambelor forțe și generând în plus nemulțumiri tot mai mari în spațiul informațional care obișnuia să-l susțină.

UPDATE 03.10 Forțele ruse au efectuat operațiuni de recunoaștere în forță fără succes la nord-est de orașul Harkiv pe 5 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că un grup rus de sabotaj și recunoaștere a încercat fără succes să treacă granița rusă în Ucraina, lângă Zelene (34 km nord-est de orașul Harkiv).

UPDATE 02.55 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Novoselivske (15 km nord-vest de Svatove) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că luptele au loc în apropiere de Novoselivske și Bilohorivka. Bloggeri ruși au continuat să susțină că forțele ruse au capturat Novomlynsk (21 km nord-est de Kupyansk), în timp ce alți bloggeri au susținut că forțele ruse au avansat în apropierea așezării. ISW nu a observat dovezi vizuale că forțele ruse au înaintat sau au capturat Novomlynsk. Ritmul atacurilor rusești a scăzut aparent din 4 iunie.

image

UPDATE 02.27 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate pe linia orașului Avdiivka-Donețk pe 5 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes pozițiile ucrainene din apropiere de Nevelske (17 km nord-vest de orașul Donețk) și Marinka (20 km vest de orașul Donețk). Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în apropiere de Opytne (3 km sud-vest de Avdiivka) și Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka), o sursă care caracterizează atacurile drept operațiuni de recunoaștere în forță. Un blogger rus a susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în apropiere de Pervomaiske (10 km sud-vest de Avdiivka). Ministerul Rusiei a raportat că unitățile forțelor speciale cecene „Akhmat” (Spetsnaz) au continuat să desfășoare acțiuni ofensive în apropiere de Marinka. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au încercat să preia inițiativa de la Marinka și au ocupat poziții rusești nespecificate la sud de Marinka.

image

UPDATE 02.04 Forțele ucrainene au continuat atacurile la sol în vestul Donețkului și estul oblastelor Zaporijia și au înregistrat câștiguri tactice limitate pe 5 iunie. Imaginile geolocalizate publicate pe 4 și 5 iunie indică faptul că forțele ucrainene au avansat probabil la sud-vest de Velyka Novosilka și la 1,5 km nord-vest de Storojeve (5 km), sud-vest de Velyka Novosilka). bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au traversat râul Shaitanka și au condus atacuri în apropiere de Novodonetske (la 13 km sud-est de Velyka Novosilka) pe tot parcursul zilei. Bloggeri au susținut că forțele ucrainene au împins forțele ruse din Novodonetske și și-au menținut prezența în așezarea în seara zilei de 5 iunie. Comandantul batalionului de voluntari rus „Vostok” Alexander Khodakovski, care se pare că conduce forțele de lângă Novodonetske, a confirmat că forțele ucrainene mențin o prezență în așezarea. Bloggeri ruși au susținut că elementele Armatei a 36-a Arme Întrunite (Districtul Militar de Est) și ale Formației Tactice Operaționale de Luptă „Kaskad” din Republica Populară Donețk (DNR) s-au apărat de asemenea împotriva atacurilor ucrainene în jurul Novodonetske. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins trei „grupuri tactice de batalion” (BTG) ucrainene întărite cu tancuri care au atacat IVO Novodonetske și Blahodatne (5 km sud-vest de Velyka Novosilka). Forțele ucrainene nu sunt organizate în BTG-uri, așa că nu este clar despre care eșalon al forțelor ucrainene, Ministerul Rusiei susține că participă la aceste atacuri la sol. Bloggeri ruși au susținut pe scară largă că forțele ruse au recucerit Neskuchne (2 km sud de Velyka Novosilka) pe 5 iunie, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală că forțele ruse au făcut acest lucru. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au încercat să avanseze în apropiere de Novodarivka (15 km sud-vest de Velyka Novosilka), Rivnopil (11 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Neskuchne și au încercat fără succes să pună mâna pe pozițiile rusești lângă Pryiutne (17 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Levadne (20 km sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger a susținut că forțele ucrainene au avansat cu 500 până la 3.000 de metri lângă Rivnopil și Neskuchne. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au împins forțele ucrainene din Novodarivka fie pe 4, fie pe 5 iunie, deși un proeminent blogger a susținut că nici forțele ucrainene, nici cele ruse nu controlează așezarea.

image

UPDATE 01.41 Forțele ucrainene continuă să țintească pozițiile din spatele liniilor frontului rusesc în sudul Ucrainei. Comandantul ucrainean al Grupului de Trupe Tavria, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a raportat pe 4 iunie că forțele ucrainene au distrus 18 tunuri antiaeriene rusești și cinci zone de depozitare a muniției, în sudul Ucrainei. Surse ruse au susținut pe 5 iunie că forțele ucrainene au lovit Mykhailivka (40 km nord de Melitopol) cu un foc puternic nespecificat și au lansat o lovitură cu rachete asupra Melitopolului. Oficialul aparatului de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut că forțele ucrainene au început recent să vizeze mai puternic zonele din spatele trupelor rusești din prima linie din regiunea Zaporijia, în special cu rachetele Tochka-U și Storm Shadow. Rogov a susținut că forțele ucrainene vizează în primul rând logistica de transport și alte facilități de infrastructură.

image

UPDATE 01.09 Iranul ar fi semnat contracte cu Rusia pentru a oferi Rusiei muniție de aproximativ 1,74 milioane de dolari pentru a fi folosită în Ucraina. O sursă anonimă ar fi arătat Sky News două contracte de arme între Rusia și Iran. Primul document ar fi arătat mostre de artilerie și muniție de tancuri în valoare de peste 1 milion de dolari din 14 septembrie 2022, iar al doilea document includea un contract pentru obuze de artilerie și pentru tancuri și obuziere T-72 în valoare de 740.000 de dolari. Sky News a raportat că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentelor.

UPDATE 00.37 Se pare că forțele ruse își îmbunătățesc producția de rachete și își măresc stocurile de rachete. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că Kremlinul continuă încercările de tranziție a economiei ruse pentru a sprijini efortul de război prin îmbunătățirea și creșterea producției de rachete. Malyar a declarat că baza industrială de apărare a Rusiei (DIB) nu este probabil capabilă să-și reumple în totalitate stocurile pentru a se adapta pentru a înlocui toate rachetele pe care le-au folosit forțele ruse, dar poate încă umple unele dintre stocurile de rachete epuizate. ISW a raportat anterior despre concentrarea reînnoită a Rusiei pe producția de rachete.

UPDATE 00.18 Surse ucrainene și surse din Belarus au indicat că Belarus a fost implicat în deportarea forțată a copiilor ucraineni. Ministerul ucrainean al Reintegrării a raportat pe 5 iunie că Administrația Anti-Criză din Belarus a înregistrat cel puțin 2.150 de copii ucraineni deportați în Belarus de la începutul războiului. Ministerul ucrainean al reintegrării a remarcat că „Fundația Dolphin” și „Fundația Belarusă” au contribuit la facilitarea deportării copiilor ucraineni și au identificat trei „locuri de ședere” în Oblastul Minsk și unul în Oblastul Gomel. ISW a raportat anterior că oficialii ucraineni sunt la curent cu facilitarea schemelor de deportare din Belarus.

ȘTIRE INIȚIALĂ Surse ucrainene au raportat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) intensifică activitatea contrapartizană în zonele ocupate. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 5 iunie că FSB a transferat recent agenți în regiunea Zaporijia ocupată și lucrează cu tineri colaboratori pentru a identifica rețelele partizane subterane. Centrul de Rezistență a mai declarat că FSB verifică locuințele din regiunea Herson ocupată pentru a identifica activitățile partizane și a amenința populația locală să primească pașapoarte rusești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat